6 Minuter21/06/2022
Vad är Riskbedömningar?
Riskbedömning innebär att identifiera samt bedöma de risker som finns i verksamheten för att sedan avgöra hur pass allvarliga riskerna är. En viktig del av det systematiska arbetet med arbetsmiljö är att bedöma risker för att ingen ska riskera att bli skadad, sjuk eller dö på sin arbetsplats.
En riskbedömning består förenklat av två delar, sannolikhet och konsekvens. Dessa två delar avgör hur allvarlig risken är. Arbetsgivaren är ansvarig att undersöka, bedöma och slutligen åtgärda de risker som finns på en arbetsplats. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att deras anställda arbetar på en säker arbetsplats.
Det finns ett stort antal fördelar med riskbedömningar. Den viktigaste är självfallet att förhindra skador och olyckor. En annan grundläggande fördel är att bedömingen i slutändan ska leda till rätt typ av åtgärd. De ska även underlätta att prioritera bland de åtgärder som krävs. Utan att ha identifierat och analyserat riskerna blir det svårt att avgöra vilken risk som är allvarligast, och således bör åtgärdas snarast.
Riskbedömningar ska alltid dokumenteras skriftligt. Detta för att det är bra underlag att jämföra med tidigare riskbedömningar, så det är positivt att dokumentera och arkivera riskbedömningar för att underlätta framtida riskbedömningar.
Som tidigare nämnts, så är Riskbedömningar är en central del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöarbetet bör ske i en återkommande cirkel, likt PDCA-hjulet.
Stegen är:
- Undersöka och analysera arbetsmiljön
- Identifiera och bedöm risker
- Vidta åtgärder för att förhindra de risker du identifierad
- Kontrollera åtgärderna och dess effekter.